FAQ

Over Veko

  • Aan wie levert Veko?

    Wij leveren aan installateurs en eindgebruikers. Wij leveren niet aan particulieren.

  • Voor welke toepassingen heeft Veko LED verlichting?

    Veko Lightsystems is de specialist in LED verlichting voor industriële ruimtes. Het aluminium Veko lichtsysteem is energiezuinig, efficiënt én duurzaam. Onze armaturen vinden toepassing in bedrijfshallen, magazijnen, distributiecentra, parkeergarages, sportaccommodaties, zwembaden en winkelcentra.

  • Produceert Veko zelf?

    Ja, al ruim 40 jaar produceert Veko lijnverlichting in Nederland. Naast onze fabriek beschikken we over een aparte testruimte voor productontwikkeling, SMD productieruimte en showroom.p>

     

  • Kan ik de fabriek bezichtigen?

    Ja, wij leiden u graag rond. Maar wel graag op afspraak. U kunt uw aanvraag e-mailen.

  • Waar kan ik de algemene voorwaarden vinden?
  • Wat voor garantie biedt Veko?

    Standaard geeft Veko op alle LED armaturen een unieke garantie van 5 jaar.

    In sommige gevallen kan Veko 10 jaar garantie bieden op LED armaturen. Meer informatie hierover geven wij graag op verzoek. Het volledige garantieplan is op te vragen bij Veko.

     

  • Waar kan ik een storing melden?

    U kunt contact opnemen met onze serviceafdeling.

     

  • Ik wil graag lichtadvies, waar kan ik terecht?

    Een van onze accountmanagers komt graag bij u langs. Bel of e-mail hem voor een afspraak.

Definities

  • LED's

    LED's zijn licht uitstralende diodes (Light Emitting Diodes). Dit zijn elektronische componenten die elektrische energie rechtstreeks omzetten in licht via de beweging van elektronen binnenin het materiaal van de diode. LED's zijn belangrijk omdat ze dankzij hun rendement en lage energieverbruik een vervanger beginnen te worden voor de meeste conventionele lichtbronnen.

  • Lumen/Watt verhouding (lm/W)

    Geeft de efficiency van een lamp aan. Hoe hoger deze waarde des te minder stroom er nodig is om licht te maken. Let er wel op dat deze waarde wordt bepaald van de lichtbron of armatuur als geheel, de LED zelf heeft een hogere waarde. Er is altijd verlies door bijvoorbeeld drivers en optieken. Zo zijn er LEDs met 180lm/W, maar gemeten vanuit de lichtbron nog 140lm/W over hebben. Fabrikanten zijn verplicht de waarde van de lichtbron of het armatuur te vermelden. Armatuur heeft hier voorrang op lichtbron omdat LED armaturen als geheel worden beoordeeld.

  • Power factor

    De power factor geeft de relatie aan tussen het opgenomen vermogen en het vermogen dat men gebruikt om de LED te laten functioneren. Er is namelijk nog een verlies in de LED chips en aan drivers. Een LED lamp van 100 Watt heeft bijvoorbeeld een PF van 0.95. De driver heeft in dit geval 5 W nodig om te functioneren, wat neerkomt op 95 W LED vermogen en 5 Watt driver vermogen.

  • Blindstroom

    Het demagnetiseren van een spoel en het opladen van de condensatoren noemt men het schijnbaar vermogen. Dit vermogen wordt niet opgenomen in de driver of de LED maar gaat via de nullijn retour. Dit verstaan wij onder blindstroom, belangrijk om rekening mee te houding bij retrofit. Zeker aangezien bij oudere panden de nuldraad dunner uitgevoerd kan zijn, hetgeen bij te veel blindstroom kan leiden tot kortsluiting (en dus ook tot brand). Blindstroom is met name bij LED tubes een veel voorkomend probleem, omdat daar vaak de bestaande magnetische ballast blijft zitten. Deze is ontwikkeld voor fluorescentie (TL) en niet voor LED.

  • DIAlux

    Een tekenprogramma waarmee alle lichtberekeningen gemaakt kunnen worden die nodig zijn voor een lichtontwerp zodat een onderbouwd advies aan de eindgebruiker gegeven kan worden. Laat een DIALux ontwerp altijd maken door een gecertificeerde ontwerper, deze certificaten worden door DIAL uitgegeven na het succesvol afronden van een opleiding. Dat geeft meer zekerheid dat het ontwerp ook daadwerkelijk klopt met de op te leveren situatie.

  • CRI (Color Rendering Index)

    De CRI is een index voor het bepalen van hoe natuurgetrouw kleuren worden weergegeven door het licht van een lamp, met als referentiewaarde een halogeen- of gloeilamp.

  • Kelvin (K)

    Kleurtemperatuur van de lichtbron wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Warm wit is 2.700 K en daglicht rond de 6.500 K.

  • Lichtmodule

    Een lichtmodule is de LED-tegenhanger van een conventionele lamp. Hij bestaat gewoonlijk uit een LED-chip die is gemonteerd op een printplaat die is voorzien van elektrische en mechanische bevestigingsmiddelen, wat betekent dat hij klaar is om bevestigd te worden in de armatuur. Let op: de lichtmodule kan bestaan uit meer dan één chip; het kan een samenstelling zijn van 9 of 16 chips, soms met een fosforcoating.

  • SMD-LED

    De SMD-LED (Surface Moutend Device) is 1 LED op een printplaat, kan in midpower of lowpower zijn en is minder gevoelig voor warmteontwikkeling dan een COB-LED. SMD-LEDs worden meestal gemonteerd op een PCB-plaat (Printed Service Board), een printplaat waar de LEDs machinaal op worden gesoldeerd. Gebruiken we weinig LEDs met relatief veel vermogen dan is de warmteverdeling op deze pcb ongunstig. Het is dan beter om een midpower LED te gebruiken, de warmte wordt dan beter verdeeld tussen de LED en de printplaat. De printplaat moet vervolgens ook de warmte kwijt. Dit gebeurt door de PCB op een aluminium profiel te plaatsten. Goede LED lampen hebben een aluminium profiel als buitenkant, zodat de omgevingstemperatuur de lamp kan koelen. Goedkopere varianten hebben een plastic omhulsel, plastic is immers goedkoper dan aluminium en daarmee hebben ze alleen een goede warmteafvoer van LED naar grondplaat. Als het aluminium deze warmte niet kwijt kan is er alsnog een koelprobleem.

  • Retrofit

    Het vervangen van een conventionele lichtbron naar LED met behoud van armatuur. We vervangen dan alleen de lichtbron, eventueel met aanpassingen aan het armatuur. Sommige partijen noemen dit renovatie, de basis blijft echter hetzelfde.

  • UGR

    Unified Glare Rating, ofwel de verblindingswaarde. Dit is een berekende waarde voor de mate van verblinding van armaturen en van grote waarde als het om comfort gaat.

  • SDCM / McAdam

    Standard Deviation Color Matching (SDMC) is een maatstaaf voor onderling kleurverschil bij verlichting. De kleurtolerantie wordt uitgedrukt in verschillende Mac-Adam stappen.

  • DALI

    DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface en wordt toegepast in lichtmanagement. In een netwerk of “stand-alone” oplossing krijgt ieder armatuur een eigen adres. Daarmee is iedere lamp individueel benaderbaar en aan te sturen (aan – uit – dimmen). DALI bestaat uit een 2-draads aansturing welke los van de voedingen loopt en is uit te breiden met onder andere bewegings- en lichtsensoren.

  • Driver

    Drivers zijn naast de LED chips een belangrijk onderdeel van LED verlichting. Belangrijk is dat deze twee componenten op elkaar zijn afgestemd. In Grofweg 60% van alle garantiegevallen op basis van uitval betreft het een defect aan de driver, niet aan de LEDs.

  • LB-normering

    De LB-normering zien we steeds vaker bij specificaties van lampen staan. Dit geeft een goede indruk van de kwaliteit, in zowel lichtterugval als uitval van LEDs. De L-waarde geeft aan hoeveelheid de lichtterugval is na levensduur. Een L70 na 30.000 uur geeft aan dat er na 30.000 uur nog 70% licht over is. Een L90 na 50.000 uur geeft aan dat er na 50.000 uur nog 90% licht over is, kwalitatief een stuk beter. Naast de L-waarde is ook de B-waarde van belang. Waar de L-waarde de hoeveelheid lichtterugval na een bepaalde tijd weergeeft staat de B-waarde voor het percentage dat daarvan af mag wijken. Dat kan bijvoorbeeld door de uitval van LEDs. Een L70B50 na 30.000 uur, een veel voorkomende specificatie, geeft aan dat er na 30.000 branduren 70% lichtsterkte over is van de nieuwwaarde en maximaal 50% wijkt daarvan af. De B-waarde gaat uit van een worst-case scenario. Indien de B- waarde niet vermeld is hanteren we B50. Veko armaturen hebben standaard een L85B50 waarde.

Meer over licht

  • Wat is het verschil tussen Lumen, Lux en Luminantie?

    Steeds meer worden lichtbronnen uitgedrukt in de eenheid Lumen, waar men voorheen gewend was aan een wattage. Dit komt doordat bij traditionele verlichting de verhouding tussen Lumen en Watt gelijk was, en niet gebonden aan een merk of soort lamp. Lumen is de lichtsterkte die een lichtbron uitstraalt en is niet zichtbaar. De straling die van een lamp afkomt tot die een oppervlak raakt, bijvoorbeeld een bureau, noemt men lichtintensiteit en wordt in Candela weergeven. De hoeveelheid licht dat op het bureau komt wordt gemeten in Lumen per m2, oftewel Lux (1 Lux = 1 Lumen per m2). De verlichtingssterkte wordt gemeten met een Luxmeter. Luminantie is de straling van het bureau tot ons oog, de eenheid is Candela per m2. Deze wordt gemeten met een spectrometer en/of luminantie meter.

  • Waarom kiezen voor LED verlichting?

    Hoewel de initiële kosten van conventionele lichtbronnen lager zijn dan die van LED's, zijn de bedrijfs- en onderhoudskosten van LED's aanzienlijk lager. LED's hebben een langere levensduur en lagere onderhouds- en lampvervangingskosten. Doordat LED's minder vaak vervangen hoeven te worden, besteedt de eigenaar minder aan nieuwe lampen en de arbeidskosten voor het vervangen. LED's verbruiken ook minder energie; daardoor kunnen de totale kosten van een LED-systeem significant lager zijn dan die van conventionele verlichtingssystemen.

  • Wat is de terugverdientijd met LED verlichting?

    De meeste toepassingen met LED's bieden een terugverdientijd van slechts drie tot vier jaar.

  • Waarom wordt LED technologie geclassificeerd als een solid state-verlichting?

    De term solid state-verlichting wordt gebruikt omdat de elektronica het licht rechtstreeks produceert vanaf de vaste materialen waarin de elektronen zijn opgenomen. Dit wijkt af van andere technologieën zoals de fluorescentietechnologie die een gasontladingsmedium vereist om de productie van licht te initiëren.

  • Hoe zien wij kleur?

    Om kleur goed te kunnen waarnemen zijn zowel de spectrale samenstelling als de hoeveelheid licht van belang. Kleur bestaat uit drie basiskleuren, namelijk rood, groen en blauw. Door een mix van deze kleuren kunnen we alle kleuren maken die er zijn, behalve zwart. Zwart is daarmee geen kleur. Als we groen, blauw en rood licht mengen krijgen we wit. Gaan we materie (zoals verf) mengen in rood, groen en blauw krijgen we zwart. In het donker zijn kleuren slecht waarneembaar. Het menselijk oog zal zich dan aanpassen (adaptie) op voldoende zicht in het donker. We kunnen dan nog wel goed details onderscheiden en het zicht is in grijstinten. Het volledige aanpassingsproces van licht naar donker neemt ongeveer een half uur in beslag. De adaptie van donker naar licht duurt ongeveer een minuut. Om die reden is er bijvoorbeeld bij de ingang van tunnels meer licht nodig dan bij de uitgang. Dit is om onze ogen de tijd te geven zich aan te passen zonder het overige verkeer in gevaar te brengen. Overdag en bij voldoende licht (vanaf ongeveer 500Lux) zijn kleuren goed waarneembaar.

  • Waarom een lichtplan maken?

    Een belangrijk onderdeel, bij zowel nieuwbouw als renovatie in het lichtplan. Met een DIALux plan wordt een lichtplan op basis van feiten en niet van inschattingen gemaakt. Bij grote projecten wordt ook aangeraden een oplevermeting uit te laten voeren conform de NEN:1891. Hierin wordt gecontroleerd of de opgeleverde installatie voldoet aan het gemaakte ontwerp. Grootste risico met LED is lichtterugval, wat alleen aantoonbaar is als het na oplevering is gemeten.

  • Is LED verlichting dimbaar?

    De driver is de bepalende factor of een lamp of armatuur goed te dimmen is en hoe dit dient te gebeuren. Zo zijn er drivers die werken met DALI, 0-10 V of TRIAC (faseafsnijding). Als we de mogelijkheid hebben om LED te dimmen is dat zeker aan te raden. Als we LED gaan dimmen met 30% dan zal de besparing ook met 30% toenemen en dit zal ook de levensduur verlengen. Dimmen kan handmatig, met bijvoorbeeld inbouw dimmers, of automatisch met een systeem zoals DALI. Een DALI-systeem past automatisch het dimniveau van de verlichting aan op basis van de hoeveelheid daglicht in een ruimte. Door plaatsing van een sensor met regelapparaat is deze meerprijs binnen zeer korte tijd terugverdiend.

  • Wat is het voordeel van bewegingsmelders?

    Bewegingsmelders of aanwezigheid sensoren zijn prima te gebruiken met LED omdat deze direct in- en uitschakelen. Ideaal in een hal, toilet of bij buitenverlichting. De meeste LED verlichting wordt getest op 1.000.000 schakelmomenten, goed voor jarenlang gebruik. Tip: Pas bij voorkeur een bewegingsmelder toe die extern is van het armatuur. De lichtbron gaat waarschijnlijk langer mee dan de sensor, bij een defecte sensor voorkom je aanvullende kosten.

  • Hoe verloopt de warmeontwikkeling bij LED?

    Van gloei- en halogeenlampen is bekend dat er tot 95% van de energie verloren gaat in de vorm van warmte. Bij LED lampen denken veel mensen nog dat er geen warmte vrijkomt, het tegendeel is echter waar. Ook bij LED lampen is er warmteontwikkeling, zo’n 50 tot 70% van de energie wordt omgezet in warmte. Om de kwaliteit en levensduur van de LED te kunnen waarborgen dient deze warmte te worden afgevoerd via een grondplaat (pcb) en via een goede warmtegeleider, zoals aluminium. De efficiency van een LED lamp wordt bepaald door de mate waarin het opgenomen vermogen zoveel mogelijk in licht omgezet wordt en zo min mogelijk aan warmte verloren gaat. Des te meer licht we halen uit een LED lamp, des te hoger de Lumen/Watt verhouding is. In principe is een LED lamp met een hoge lm/W verhouding een lamp die minder warmte geeft dan een lagere lm/W LED lamp.

  • Wordt LED verlichting snel te warm?

    De LED moet zijn warmte goed kwijt kunnen, zowel op de grondplaat als aan het armatuur. Daarvoor is goede koeling nodig. Is deze koeling onvoldoende dan is er een hogere lichtterugval. Allereerst is er koeling nodig op de plaats waar de LED op de grondplaat vastzit. Dat kan een printplaat (PCB) of aluminium (metal-core PCB) zijn. Vervolgens is het van belang hoe goed deze grondplaat zijn warmte kan afgeven aan de omgeving dan wel het armatuur. Bij Veko worden de LEDs direct op het aluminium gemonteerd, waardoor beduidend betere koelresultaten gerealiseerd worden.

  • Waarom wordt er bij lijnverlichting vaker gekozen voor lenzen ipv reflectoren?

    LED's zijn gerichte lichtbronnen, in tegenstelling tot de traditionele armaturen die rondom licht geven. Als LED's worden voorzien van reflectors verlaat veel van het licht in het centrum van de bundel het systeem zonder zelfs in aanraking te komen met de reflector. Dit vermindert de mate van modulatie van de lichtbundel en kan de oorzaak zijn van verblinding. Lenzen helpen echter nagenoeg elke lichtstraal te geleiden die wordt uitgestraald door de LED.

  • Wat houdt werktemperatuur in?

    De werktemperatuur is bij LED van grote invloed op de levensduur. De geadviseerde werktemperatuur is afhankelijk van de gekozen koeling, driver, LED en behuizing. Ook hier weer de regel; beoordeel het als geheel en niet als individueel component. Immers de zwakste schakel bepaalt de levensduur van de LED. Lage temperatuuromgevingen zijn ideaal voor LEDS. Koel- en vriescellen zijn bij uitstek geschikt, omdat de LEDs goed de warmte kunnen afgeven. Aangezien er al minder warmte ontwikkeld wordt dan bij conventionele verlichting, zal de koeling ook minder vermogen nodig hebben om de temperatuur te handhaven. Een win-win situatie! Bij relatief warme omgevingen wordt de situatie anders. De meeste LED verlichting heeft een maximale werktemperatuur van 35 graden, onze verlichting gaat tot 45 graden!

  • Sturen op stroom of spanning?

    LEDs kunnen we aansturen op stroom (Ampère in mA) of spanning (Volt). Veel consumenten verlichting werkt op voltage, 12 v en 24 v zijn hierin het meeste gebruikt. Bijkomend nadeel is dat er bij grotere afstanden verliezen kunnen optreden. De professionele systemen hebben een sturing op stroom, veelal 350, 700 of 900 mA. De stroomhoeveelheid is dan afhankelijk van de belasting en kan variëren tussen 20 v en 50 v.

  • Wat houdt een daglichtregeling in?

    Met een daglichtregeling kunnen we de biologische klok sturen door de lichtintensiteit en kleur te veranderen en af te stemmen op bijvoorbeeld het verloop van de dag. Dit wordt veel gebruikt in ziekenhuizen (ploegendiensten) maar ook bij bijvoorbeeld scholen komt dit steeds vaker voor. Toepassing bij bijvoorbeeld scholen is zeer interessant aangezien we met licht prestaties kunnen verbeteren. In de ochtend is er nog melatonine aanwezig in het lichaam. Door neutraal licht te gebruiken met een hoge intensiteit bevorderen we de afbraak van dit hormoon waardoor lesstof beter kan worden opgenomen. Ook kan bijvoorbeeld bij het naderen van de pauze het licht anders gestuurd worden om het lichaam in een rust toestand te brengen. Bij de middagdip kan dan de intensiteit weer verhoogd worden en de kleur aangepast naar daglicht zodat de productiviteit weer zal toenemen.

  • Waarom is LED verlichting robuuster dan andere conventionele lichtbronnen?

    LED's bevatten geen gassen, gloeispiralen of bewegende delen die blootstaan aan vermoeiing. Ze produceren licht via een eenstaps proces dat plaatsvindt binnen in de diode. Ook is er geen glas dat kan breken of geschroefde contacten die los kunnen raken.

  • Wat is Encelium?

    Encelium is een geïntegreerd op DALI gebaseerd lichtmanagementsysteem (LMS) dat op een zeer gemakkelijke en veelzijdige manier energiebesparingen mogelijk maakt. De kern van het systeem is de innovatieve Polaris 3D-software. Deze biedt uitgebreide, realtime controle van uw gehele verlichting, waar u maar bent.