Bespaartips

Besparen op energie(kosten)?
Veko biedt enkele tips.

  1. Besparing tot 20%. Vervang armaturen voorzien van conventioneel voorschakelapparatuur door armaturen voorzien van hoogfrequent voorschakelapparatuur.
  2. Besparing tot 60%. Vervang 2-lamps armaturen door 1-lamps armaturen voorzien van reflector of spiegelreflector, waarbij hetzelfde lichtniveau behouden blijft.
  3. Besparing tot 70%. Voorzie armaturen in ruimtes met daglicht van dimbaar voorschakelapparatuur met daglichtregeling. Gebruik daarbij eventueel een aanwezigheidsschakeling.
  4. Besparing tot 90%. Vervang armaturen in magazijnpaden door hoogfrequent - of dimbare voorschakelapparatuur met aanwezigheidsschakeling.

Besluit u om uw verlichting te RELIGHTEN?

Er zijn de vele bespaarmogelijkheden.

Buislampen wisselen voor Eco buislampen

Eco buislampen geven tot 10% besparing t.o.v. normale buislampen. Bij verouderde vsa's betekent dit tevens dat u 10% zal verliezen op het verlichtingsniveau. Wanneer uw verlichtingsinstallatie is uitgevoerd met voorschakelapparatuur uit energieklasse GII zal u wél hetzelfde verlichtingsniveau behouden.

Armaturen voorzien van hoogfrequent voorschakelapparatuur

Zijn uw armaturen voorzien van een starter? In dat geval bent u in het bezit van conventioneel voorschakelapparatuur. Bij Veko kunt u de armaturen vanaf 1976 eenvoudig omwisselen voor armaturen voorzien van hoogfrequent voorschakelapparatuur,
zodat u profiteert van een besparing van minimaal 20%.

Armaturen voorzien van (spiegel)reflectoren

Veel armaturen uit de jaren 70 en 80 zijn nog niet voorzien van reflectoren of beschikken over verouderde reflectoren. De laatste jaren zijn reflectoren qua rendement enorm verbeterd. Wanneer u (spiegel)reflectoren toepast kunt u veelal naar een lagere wattage, minder armaturen of zelfs van 2-lamps naar 1-lamps armaturen. U dient wel op te letten dat elke (spiegel)reflector zijn eigen lichttechnische karakteristiek heeft, waardoor gelijkmatigheid kan veranderen.

Dynamische verlichting

Om energie te besparen wordt vaak de verlichting in delen van de hal of het gangpad geheel uitgeschakeld als er in deze zones geen mensen werkzaam zijn. Een veelgehoorde klacht is dan dat men problemen ervaart met de oogadaptie licht/donker; de pupil moet zich steeds aanpassen, dat is vermoeiend (en geeft soms hoofdpijnklachten). Ook werkt het aan en uitschakelen zeer onrustig voor de omgeving.

Met Veko dynamische verlichting wordt bij afwezigheid van personen de verlichting, eventueel in delen, teruggedimd, waardoor het licht op minimaal 10% van de nominale waarde blijft branden. Hierdoor ontstaat geen 'donker gat', geen storing door aan/uit schakelen en is een besparing tot wel 90% haalbaar, uiteraard afhankelijk van de bezetting van de ruimten.

Dimbare verlichting bij veel daglicht

Beschikt uw bedrijfsruimte over veel daglicht? Dan is het raadzaam uw verlichting te voorzien van daglichtsensoren. Wanneer u de armaturen voorziet van dimbaar of Dali voorschakelapparatuur, dan kunt u tot 100 voorschakelapparaten in één keer regelen. Gemiddelde besparing op daglicht bedraagt 30%, maar hangt uiteraard af van de daglicht toetreding in de ruimte.