"De zuinigste lamp is degene die niet brandt. Steeds meer bedrijven zijn daar ook van overtuigd", aldus Steve Van Stappen, Directeur van VEKO Lightsystems. Naast de overstap van TL naar de energie-efficiëntere LED, gaan ze nog een stapje verder en investeren in detectie en sturing, waardoor enkel daar licht brandt waar het nodig is. De Return On Investment van deze extra investering realiseert zich heel snel."

Steve Van Stappen: "We zijn nu in volle overgangsperiode tussen oudere verlichting zoals TL naar energiebesparende LED-technologie. Tegelijk zien we dat bedrijven en organisaties steeds bewuster worden inzake hun energiegebruik. Daarom investeren ze steeds vaker extra in bewegingsdetectie en intelligente sturing om hun energiefactuur nog meer te zien dalen."

Met technologieën als bewegingsdetectie en daglichtafhankelijke lichtsturing kan VEKO ervoor zorgen dat enkel daar voldoende licht brandt waar het nodig is. In magazijnen bijvoorbeeld worden enkel die gangen verlicht die door het personeel gebruikt worden. "Via die lichtsturing kunnen we voor order pickers ook het kortste traject uitzetten. Met daglichtafhankelijke - sturing via een fotovoltaïsche cel - kunnen we bovendien de lichtsterkte van de LED-lampen optimaliseren. Op een heldere dag, hoeven de lampen niet op maximum capaciteit te branden. Op die manier bespaar je tweemaal. Je verlicht enkel daar waar nodig en met zo minimaal mogelijke capaciteit."

VEKO biedt een uitgebreid gamma aan detectie en sturingsmogelijkheden. Van standalone toestellen zonder bijkomende sturing tot Dali-systemen, waarbij de armaturen met elkaar communiceren voor een optimale sturing. Met het KNX-systeem kan de lichtsturing ook gecombineerd worden met toegangsdetectie, branddetectie, en andere beveiligingsfuncties.

 Artikel steeds meer bedrijven