Sinds kort heeft stad Geraardsbergen een nieuw pronkstuk: de gerenoveerde sporthal ‘De Veldmuis’. Om dit universele sportcomplex overal van aangenaam en functioneel licht te voorzien, werd Veko Lightsystems onder de arm genomen. Een gesprek met zaakvoerder Steve Van Stappen.

 

Steve Van Stappen: “Sporthal De Veldmuis was een boeiend project. Niet alleen werd de bestaande sporthal gerenoveerd; het complex werd ook stevig uitgebreid met een zaal voor gevechtsporten, een danszaal, een turnzaal en een volledig nieuwe sporthal. Typisch voor zo’n gemeentelijke sporthal is het universele karakter. Het is een plek waarin vaak een veelheid aan sporttakken wordt beoefend. Een mooi project dus, waarover we graag ons licht lieten schijnen.”

Specifieke eisen verlichting sportinfrastructuur

“Sportzalen stellen lichtinstallateurs voor enkele specifieke uitdagingen. Ten eerste moeten de lichtarmaturen solide en balbestendig zijn. De geplaatste IK10 armaturen mag je in principe met een hamer te lijf gaan. Ze blijven intact. Een tweede eis is de gelijkmatige verdeling van het licht. Iedere vierkante centimeter moet belicht worden. Vervolgens is ook de uniformiteit van belang. In de vechtsportzaal staan bijvoorbeeld ook spinning fietsen; iedere sport moet optimaal kunnen plaatsvinden. Tenslotte is ook duurzaamheid een cruciale factor. In turnzalen bijvoorbeeld, liggen allerlei matten, staan vele toestellen… Je wilt dit niet allemaal eventjes opzij gaan zetten voor de vervanging van een lampje. Alles moet vanaf dag één goed werken en dit voor een zo lang mogelijke periode. Daarom geven we standaard een garantie van vijf jaar of langer. Ik kan mij voorstellen dat zeker publieke functionarissen gebaat zijn bij deze gemoedsrust.”

 

 

LED there be light, with VEKO Lightsystems

“Vandaag gebruiken we uitsluitend LED lichtbronnen. Het is belangrijk dat het licht krachtig genoeg is om de beoogde activiteiten maximaal te ondersteunen. LED armaturen zijn ondertussen via een lenssysteem minstens even krachtig als de TL lampen van vroeger. In verbruik is het verschil ronduit spectaculair. In sport- en industriecomplexen moesten er rond die TL lampen allerlei korven en rasters worden geplaatst. Dit zijn obstakels voor het licht. Voor LED licht met solide lenssystemen geldt dit niet. Ook in deze sporthal is de winst in duurzaamheid daardoor groot. Het zou een beetje vreemd zijn om op een plek waar gezondheid en welbevinden centraal staan, de leefomgeving uit het oog te verliezen.”

Ook solide LED verlichting voor je sportinfrastructuur nodig? Bekijk ons aanbod en contacteer onze experts voor advies op maat.